2019/4/15 - Rotonde van Morgen: Cradle-to-Cradle infra

Roger Feller, van Kragten, pitcht tijdens de SlimCirculair Innovatiebijeenkomst,18 april in Zwolle, over de Rotonde van Morgen in Steyl, innovatief door intensieve Ketensamenwerking en het toepassen van de Cradle-to-Cradle filosofie in ontwerp en uitvoering. Zoveel mogelijk van de materialen die gebruikt zijn, kunnen straks ook weer hergebruikt worden.

Roger Feller gaat in op het belang van ketenintegratie, waarbij meerdere partijen uit de bouwkolom projectongebonden samenwerken met als doel om beter, sneller en goedkoper te presteren en faalkosten terug te dringen. Maar vooral ook om duurzamer en innovatiever te kunnen zijn.

Duurzaam beton
Bij de Rotonde van Morgen is met producent, toeleverancier en bouwpartner gekozen voor duurzaam beton in plaats van asfalt met vezelwapening in verband met CO2-reducering. Het beton is beschermd met een curing compound, die gebaseerd is op een zeewierextract in plaats van een olieproduct.

CO2-absorberend door olivijn
In plaats van de noodzakelijke koppelstaven, die toxische stoffen in de coating bevatten, is gekozen voor onderslag platen. De fietsstrook is gemaakt van door en door gekleurd beton, omdat traditionele kleurcoatings toxische stoffen bevaten. De bestrating is CO2–absorberend door olivijn in de deklaag, en de verhardingen zijn afgewerkt met een biobased thermoplastische markering.

C2C-gecertificeerde houten masten
Verder bestaat de straatverlichting uit C2C-gecertificeerde houten masten met ledverlichting en zijn de verkeersborden 100% circulair. Voor de ondergrondse buizen is gekozen voor polypropyleen (PP) vanwege de toxische stoffen in PVC en omdat PP recyclebaar is. De rotonde kan zelf water zuiveren en infiltreren en daarnaast zorgt beplanting voor een positieve beïnvloeding van de luchtkwaliteit.